A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єрківська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Стан ринку праці в Катеринопільському районі та завдання служби зайнятості як нової сервісної установи

Дата: 26.11.2019 16:09
Кількість переглядів: 436

Системні заходи з реалізації політики зайнятості населення району увійшли до Програми зайнятості населення на період до 2020 року. З урахуванням механізмів Закону України «Про зайнятість населення» та пріоритетів розвитку Катеринопільського району здійснюються заходи щодо розширення сфери застосування праці, передусім у пріоритетних для регіону видах економічної діяльності, підвищення якості та конкурентоздатності робочої сили.

Діяльність районної служби зайнятості в січні – жовтні 2019 року відбувалась під впливом політичних та економічних процесів. Але ускладнення ситуації на ринку праці не вплинули на якість надання соціальних послуг незайнятому населенню та роботодавцям. В поточному році спостерігалося незначне зменшення чисельності незайнятих громадян, які звернулися за сприянням у працевлаштуванні до Катеринопільської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості. Протягом 10 місяців 2019року на обліку перебували загалом 1364 особи, статус безробітного мали 973 пошукача роботи, що  становить 91,0 % до відповідного періоду минулого року.

До основних активних заходів сприяння зайнятості безробітних належать: працевлаштування за направленням служби зайнятості; направлення на професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації на замовлення роботодавців;  залучення безробітних до участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру. Рівень охоплення безробітних активними заходами сприяння зайнятості в районі становить 90,3%.

Протягом  поточного року в районній філії зареєстровано 759 вакансій (проти 690 – у відповідному періоді 2018 року), із них 13,0%– передбачають мінімальну зарплату, 83,0% - вакансії із зарплатою від мінімальної до середньої зарплати по області та 4 %  - із зарплатою вище середньообласної. Середня заробітна плата в заявлених вакансіях по району становить 5065 грн 40 коп. ( у відповідному періоді 2018 року –4235 грн 80 коп.). Найбільший попит на ринку праці мали трактористи, механізатори, водії, слюсарі з ремонтних робіт, продавці, кухарі, апаратники оброблення зерна тощо.

З метою прискорення укомплектування вільних робочих місць, забезпечення доступу до інформації про попит на відповідних працівників, реальні умови праці і заробітну плату, районною філією надаються адреси та контактні телефони підприємств, організацій та установ, які мають відповідну потребу. Інформація надається шукачам роботи не тільки при індивідуальному обслуговуванні в районній філії, а й через різні сучасні засоби масової інформації, зокрема, через Інтернет-ресурси державної служби зайнятості.

Інститут кар’єрного радника, який запроваджено в державній службі зайнятості з початку поточного року, сприяв поверненню до продуктивної зайнятості 770 пошукачів роботи, із них 573 – мали статус безробітного, а решта направлені на роботу оперативно, до отримання статусу.

Служба зайнятості здійснює системну роботу з цільовими групами клієнтів, наприклад, жінками, молоддю, соціально незахищеними категоріями громадян, інвалідами, тощо. Для кожної категорії існує певна специфіка у наданні послуг.

Протягом січня-жовтня 2019 року працевлаштовано 175 безробітних, які відносяться до соціальновразливих категорій населення. Рівень працевлаштування – 51,3%, що значно перевищує середньообласний показник.

Послугами служби зайнятості протягом поточного року користувались 55 осіб з інвалідністю, з них 24 особи  працевлаштовано. Рівень працевлаштування безробітних даної категорії склав 43,6%. Проходили професійне навчання за направленням служби зайнятості троєосіб з обмеженими фізичними можливостями, з них 100% працевлаштовано.

Одним із найактуальніших питань в роботі районної філії залишається питання  надання соціальних послуг громадянам, які переміщуються в інші регіони України з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, а також демобілізованим учасникам АТО (ООС).

Протягом 10 місяців 2019 року на обліку в філії перебували 9 безробітних із числа вимушено переселених, із них 5 осіб працевлаштовано за направленням РФ, 1 – направлено напрофнавчання, 2 – працювали на тимчасових роботах.

Крім того, з початку року на обліку перебували 38 демобілізованих учасників АТО(ООС), 20 із них  працевлаштовані за направленням служби зайнятості, 1 особа заключила контракт на службу в ЗСУ, 5 безробітних учасників АТО проходили професійне навчання, 4 - направлені на тимчасові роботи. Станом на 01.11.2019 року на обліку перебувають 11 безробітних вказаної категорії.

Організація робіт тимчасового характеру дозволяє окремим категоріям громадян, особливо тим, хто знаходиться в стані безробіття тривалий час, відновити трудові навички, іноді отримати постійну роботу, а також є можливістю поліпшити матеріальне становище. Завдяки активній співпраці з об’єднаними територіальними громадами, сільськими та селищними радами вдалося досягнути позитивних результатів щодо виділення коштів на організацію та проведення громадських робіт: місцевими бюджетами району та Фондом соціального страхування на випадок безробіття виділено майже 300 тис. грн. Угоди про організацію громадських робіт укладені з 9 сільськими радами, а також з Єрківською та Мокрокалигірською ОТГ.  На громадських роботах соціального спрямування працювали 87 безробітних. 70  осіб працювали на тимчасових роботах за рахунок коштів роботодавців.

Професійне навчання є вирішальним фактором сприяння працевлаштуванню безробітних з недостатнім рівнем профпідготовки та кваліфікації. Крім того, значна частина громадян вимушена переорієнтувати свою професійну діяльність у зв’язку зі зміною кон’юнктури ринку праці.

Районною філією організовується професійне навчання більш як за 40 професіями і спеціальностями. При цьому роботодавці виступають в якості замовників кадрів, беруть участь у визначенні змісту професійного навчання, кваліфікаційній атестації безробітних, надають робочі місця для їх виробничого навчання, виробничої практики або стажування.

Протягом січня – жовтня 2019 року 151 безробітний проходили професійне навчання та підвищення кваліфікації на замовлення роботодавців району, в тому числі шляхом стажування безпосередньо на робочих місцях на підприємствах району. Професійна підготовка та підвищення кваліфікації здійснювалося на потребу ринку праці за такими спеціальностями та професіями: тракторист, водій, слюсар – ремонтник, продавець, птахівник тощо. 67 безробітних пройшли підвищення кваліфікації за курсом „Новітні технології в сільськогосподарському виробництві та отримання допуску на право роботи, пов’язаної із транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами та агрохімікатами”. 100,0 % осіб, які закінчили профнавчання, працевлаштовані за направленням служби зайнятості.

Підвищення професійного рівня безробітних – залишається пріоритетом в роботі служби зайнятості на 2020 рік. Стоїть завдання зацікавити роботодавців в професійному навчанні майбутніх працівників. Сьогодні  непоодинокі випадки неможливості укомплектувати вакансії з високою заробітною платою, тому що люди не мають базових компетенцій, а це гальмує бізнес.

З метою економічної підтримки підприємств району та повернення безробітних до трудової діяльності здійснюється працевлаштування громадян (в першу чергу, осіб, які потребують соціального захисту, інвалідів) шляхом надання роботодавцям компенсації єдиного соціального внеску. Протягом звітного періоду прийнято рішення про виплату компенсації ЄСВ роботодавцям району за 14 безробітних, яких працевлаштували на новостворені робочі місця.

          Уже декілька років в Україні триває реформа децентралізації. І зараз настав етап, коли структури райдержадміністрацій повинні відповідати новим функціям і завданням. Незважаючи на високу кваліфікацію співробітників РДА та їх внесок у розвиток регіонів, скорочення є непростим, болючим, але необхідним рішенням. Сьогодні прийняті рішення, пов’язані зі зміною організаційної структури та зменшенням чисельності працівників управлінь та відділів адміністрації.

Завдання Служби зайнятості – забезпечити кар’єрний супровід кожному співробітникові, який підпадає під скорочення. Кожного клієнта буде супроводжувати свій кар’єрний радник, який складе індивідуальний план працевлаштування, щоб підібрати роботу максимально швидко, навіть ще до самого звільнення.

Фахівцями районної філії буде проведено низку профорієнтаційних заходів, спеціальне діагностичне тестування. Кар‘єрний радник спільно зі спеціалістом з профорієнтації індивідуально проконсультують кожного клієнта та нададуть відповіді на усі питання, пов’язані з наступним підбором роботи за результатами профорієнтаційної діагностики та профілювання.

Проведення підготовчих заходів дозволить скласти профіль клієнта, визначити ті навички, здібності, компетентності, які найкраще вирізняють клієнта серед інших осіб на ринку праці, визначити ступінь мотивації та готовності до змін. Після цього розпочнеться супровід у працевлаштуванні, виходячи з індивідуальних потреб клієнта.

Пошук роботи, проведення професійного навчання, тренінгів, підготовка особи до започаткування власного бізнесу буде проводитися з залученням найширшого кола соціальних партнерів: бізнесу, профспілок та новостворених ОТГ.

Служба зайнятості України також проходить процес реформування. Ключовим принципом цього процесу є створення сучасної соціальної сервісної служби для клієнтів: для роботодавців – це якісний та швидкий добір кваліфікованих працівників, для безробітних та шукачів роботи – сервісна підтримка сприяння їх зайнятості та розвитку професійної кар’єри.

Усе більше сервісів та послуг можна отримати через мережу Інтернет, не виходячи з дому. Служба зайнятості також робить обслуговування клієнтів більш зручним та мобільним, активно запроваджуються сучасні інформаційні технології. Зокрема, для презентації шукачів роботи застосовуються відео-резюме, використовується дистанційне спілкування з роботодавцями – онлайн-співбесіда, що може проводитися як в індивідуальній, так і в груповій формах. Крім того, використовуються відео-презентації та відео-вакансії підприємств.

Також впроваджено новий портал Служби, адаптований до нових вимог суспільства, діють «Електронний кабінет роботодавця» та «Електронний кабінет безробітного», що дозволяє отримувати швидкий доступ до послуг Служби. Так звана «електронна черга» для безробітних – це сервіс, за допомогою якого кожен бажаючий може самостійно, не витрачаючи зайвого часу, записатись на індивідуальний прийом до фахівця будь-якого центру зайнятості України.

Службою зайнятості створені умови, коли кожен її клієнт може отримати в повному обсязі весь комплекс послуг з працевлаштування або підбору працівників, тобто реалізувати своє право і законні інтереси на ринку праці. Головне завдання – забезпечити кожного, хто бажає працювати, достойно оплачуваним робочим місцем. Це є основним фактором соціального благополуччя країни.

Директор районної філії ЧОЦЗ

Т.Кондратенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь