A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єрківська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Служба зайнятості – партнер на ринку праці: підсумки та пріоритетні напрями роботи

Дата: 23.01.2020 09:44
Кількість переглядів: 1436

Фото без опису

   Фахівці Катеринопільської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості інтенсивно застосовують в своїй роботі інтернет-технології та різноманітні комунікаційні засоби, створюючи сприятливі умови для співпраці з пошукачами роботи та роботодавцями у вирішенні питань зайнятості населення та укомплектування персоналом вільних робочих місць.

     Протягом січня-грудня 2019 року послугами районної філії скористалися 1212 безробітних, що складає 90,5 % до минулого року. Кількість вакансій, заявлених роботодавцями у цей період, становила 819, із них  укомплектовано 99,9%.

  До основних активних заходів сприяння зайнятості громадян належать: працевлаштування за направленням служби зайнятості; організація професійного навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації на замовлення роботодавців;  залучення безробітних до участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру. Рівень охоплення безробітних активними заходами сприяння зайнятості в районі становить 90,3%.

Інститут кар’єрного радника, який запроваджено в державній службі зайнятості з початку 2019 року, сприяв поверненню до продуктивної зайнятості 837 пошукачів роботи, із них 618 – мали статус безробітного, а решта направлені на роботу оперативно, до отримання статусу.

Кількість працевлаштованих безробітних з числа осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (батьки, які мають дітей віком до 6 років, випускники навчальних закладів, діти-сироти, люди з інвалідністю тощо), становила 190 осіб, або 46,7% до загальної чисельності осіб даної категорії.

    На нові робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат єдиного соціального внеску працевлаштовано 18 безробітних, у тому числі 3 особи - недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці, а 15 осіб працевлаштовані на нові робочі місця в пріоритетних видах економічної діяльності.

Протягом 2019 року на обліку перебували 47 безробітних з числа демобілізованих учасників АТО/ООС. Це окрема категорія, що має право на особливе обслуговування в державній службі зайнятості та користується спецгарантіями у працевлаштуванні. Спеціально для ветеранів, осіб з інвалідністю впроваджено новий стандарт обслуговування — спеціалізований кар?єрний радник, що забезпечує, серед іншого, і психологічну підтримку. Як результат - 21 учасник АТО/ООС працевлаштований за сприяння служби зайнятості, 3 – працювали на тимчасових роботах, 5 – проходили професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації, після чого всі отримали роботу. Станом на 1 січня 2020 року на обліку перебувають 19 осіб вказаної категорії.

    Протягом січня - грудня 2019 року 89 безробітних працювали на громадських роботах в своїх населених пунктах. Оплата праці даних осіб здійснювалась за кошти місцевих бюджетів та кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, виділених в рівних частинах. Всього за вказаний період загальні видатки на оплату праці склали майже 300  тис. грн. Найбільше  безробітних працювали на громадських роботах в селах Лисича Балка, Петраківка, Розсохуватка. Також активно залучали безробітних до громадських робіт в Мокрокалигірській та Єрківській об’єднаних територіальних громадах. Крім того, в поточному році за направленням районної філії працевлаштовані на тимчасові робочі місця на підприємствах району 72 безробітних.

     Професійне навчання безробітних проводиться службою зайнятості з урахуванням вимог ринку праці, перспектив розвитку регіону, в тому числі для зайняття підприємницькою діяльністю, що обумовлюється відповідним договором між особою та регіональним центром зайнятості. 

  Професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних, спрямовані на здобуття та удосконалення професійних знань, умінь та навичок, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, що здійснюються за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Минулого року професійне навчання за направленням районної філії проходили 152 безробітних, 100 % яких працевлаштовані.

         В 2019 році для модернізації державної служби зайнятості та визначення її ролі й значення для суспільства розроблено Стратегію розвитку державної служби зайнятості на 2020-2022 роки, сформовані основні стовпи надання послуг нашим клієнтам: інститути кар’єрного радника, спеціалізованого кар’єрного радника та консультанта роботодавця.  Надзвичайно важливим напрямком діяльності є  впровадження багатьох електронних сервісів, і в тому числі це – Освітній портал ДСЗ. В грудні 2019 року запущено стартову версію порталу skills.dcz.gov.ua. Відтепер громадяни зможуть на ньому проходити навчання, розвивати власні навички, а працівники служби – підвищувати професійну кваліфікацію. Особливо цінним є забезпечення осіб з інвалідністю та жителів віддалених регіонів України освітніми та тренінговими послугами незалежно від можливості добратися до курсів, навчальних закладів.

          Зміни у сфері зайнятості триватимуть. Першим кроком до цього є визначення Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства відповідальним за формування й реалізацію державної політики у сфері зайнятості населення (Закон України від 5 грудня 2019 р. №341-ІХ). Відтепер економічна, а не соціальна політика буде визначати вектор розвитку ринку праці в Україні. Ці зміни породжують і нові вимоги перед державною службою зайнятості.

Директор районної філії Черкаського ОЦЗ

Т.Кондратенко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь