Єрківська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Як черкащанам обрати нового газопостачальника (алгоритм)

Дата: 21.01.2021 10:06
Кількість переглядів: 479

Фото без опису

В Україні наразі діє ринок природного газу. Тому кожен споживач газу може обирати постачальника газу на власний розсуд. Детально розповідаємо, як це зробити.

1. Визначитися з компанієювід якої бажаєте отримувати послугу з постачання природного газу

Перевірити, чи компанія має право на постачання газу, можна на сайті НКРЕКП. Для цього слід зайти за посиланням: https://www.nerc.gov.ua/?id=21970, потім вибрати розділ «Ліцензійний реєстр НКРЕКП». Файл із повним переліком ліцензіатів НКРЕКП завантажиться на комп’ютер. У цьому списку потрібно знайти постачальника природного газу за його юридичною назвою та у розділі «Статус ліцензії» і перевірити її чинність.

2. Подати заяву-приєднання встановленого зразка до нового постачальника

Це можна зробити як на сайті нового постачальника, так і надіслати йому скановану/сфотографовану заяву на електронну скриньку.

Разом із заявою-приєднанням споживач пред’являє постачальнику:

  • документи, якими визначено право власності чи користування на об’єкт (приміщення);
  • документ, що посвідчує особу споживача (паспорт), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код);
  • інші документи, які може вимагати постачальник (перелік яких має бути визначений на сайті такого постачальника). Наприклад, це може бути останній рахунок за розподіл або постачання газу.

Заяву також може подати й довірена особа власника приміщення, проте вона мусить мати оформлену належним чином довіреність.

Змінити постачальника онлайн можна через «Приват-24»: https://privatbank.ua/postachalniki-komunalnyh-poslug

  1. Увійдіть у Приват24 (web) у розділ «Послуги» –> «Мої постачальники».
  2. Заповніть заявку на приєднання та підпишіть її електронним цифровим підписом.
  3. Чекайте на інформацію про приєднання в «Архіві заявок».

Також обрати нового газопостачальника можна через кабінет споживача газу та на сайтах «Газотека» https://gasoteka.ua-energy.org/

3. Очікувати повідомлення від нового постачальника про дату, з якої здійснюватиметься постачання природного газу

На розгляд заяви та документів потенційний постачальник має 20 днів. Новий постачальник, після отримання заяви-приєднання, не пізніше ніж на 3-й робочий день з дня отримання заяви, надсилає повідомлення про намір побутового споживача змінити постачальника природного газу на інформаційну платформу оператора газотранспортної системи.

Довідково

Для переходу до нового постачальника необхідно розрахуватись з попереднім постачальником природного газу упродовж десяти днів з моменту отримання рахунку. Рахунок від попереднього постачальника споживач газу може отримати протягом шести тижнів.

Відсутність індивідуального газового лічильника не є перешкодою для зміни постачальника природного газу.

Після отримання на інформаційній платформі оператора газотранспортної системи повідомлення про намір споживача укласти договір постачання природного газу з іншим постачальником, чинний постачальник не має права припинити або обмежити постачання природного газу на об’єкт цього споживача.

З метою забезпечення безперебійного постачання природного газу, чинний постачальник здійснює постачання природного газу споживачу до дня початку постачання природного газу новим постачальником. Дія угоди з чинним постачальником автоматично припиняється на наступний день після реєстрації споживача в Реєстрі нового постачальника.

Кожен побутовий споживач природного газу має 2 договори: на постачання природного газу та на його розподіл. Це дві різні послуги. Постачальника природного газу споживач обираємо вільно, а розподіл природного газу в Черкаській області здійснюють компанії АТ «Черкасигаз» та ПрАТ «Уманьгаз».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь