A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єрківська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Стан ринку праці Катеринопільщини у січні – квітні 2021 року

Дата: 21.05.2021 11:03
Кількість переглядів: 315

Фото без опису

 

 

Стан ринку праці Катеринопільщини

у січні – квітні 2021 року

 

            Коронокриза внесла свої корективи не тільки в життєві плани мільйонів українців, а й в економіку країни, і, як наслідок, у ситуацію з безробіттям. З минулого року спостерігається стійка тенденція до зростання чисельності безробітних.

Впродовж січня – квітня 2021 року послугами Катеринопільської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості користувалися 751 безробітний, що на 18,6%  більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Ситуація на ринку праці тривалий час характеризувалася скороченням попиту на працівників, але в поточному році поступово відновлюється робота підприємств, адаптуються но нових реалій і підприємці. Як наслідок, зростає кількість поданих до служби зайнятості вакансій.  93 роботодавця заявили про потребу та подали до районної філії 334 вакансії (у відповідному періоді 2020 року було подано 282 вакансії 85 роботодавцями). Середній розмір оплати праці у розрахунку на одну вакансію становив 7170,90 грн. У середньому з початку року на 1 вакансію претендували 3 безробітних. Укомплектовано за направленням Філії 294 вакансії, рівень укомплектування становить 88,8%. Ускладнює можливість служби зайнятості задовільнити попит роботодавців на працівників те, що за сучасного рівня цін заробітна плата в регіоні досить низька, а це, в свою чергу, призводить до зростання трудової міграції українців за кордон.

Незважаючи на труднощі, фахівці районної філії шукають пропозиції роботи для громадян, а роботодавцям підбирають кваліфікований персонал. За сприяння районної філії роботу знайшли 383 незайнятих громадян, в тому числі 317 осіб, які мали статус безробітного, 66 осіб, які перебували на обліку як шукаючі роботу. Із загальної чисельності працевлаштованих безробітних: жінок – 60, молоді до 35 років – 62 особи, 71 - які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Професійне навчання – найдосконаліший інструмент набуття та удосконалення професійних знань, умінь та навичок особою відповідно до її покликання і здібностей, що забезпечує відповідний рівень професійної кваліфікації для професійної діяльності та конкурентоспроможності на ринку праці. Карантинні обмеження суттєво вплинули на можливість організації професійного навчання для безробітних. З початку року за направленням районної філії підвищення кваліфікації проходили 12 безробітних, це лише 13,5% до чисельності безробітних, які проходили профнавчання у аналогічному періоді минулого року.  

Служба зайнятості проводить системну роботу з цільовими групами клієнтів, наприклад, жінками, молоддю, соціально незахищеними категоріями громадян, особами з інвалідністю, тощо. Для кожної категорії існує певна специфіка у наданні послуг.

Статус безробітного протягом періоду мали 51 особа з інвалідністю, з яких 11 - працевлаштовані, 2 проходили професійне навчання. Продовжують отримувати послуги 32 особи вказаної категорії.
 

Послуги служби зайнятості отримували 18 учасників ООС (АТО), з яких 3 безробітних працевлаштовані, один проходив професійне навчання.
 

У поточному році з числа зареєстрованих переселенців з тимчасово окупованої території та зони проведення ООС на обліку в районній філії  перебували 5 осіб, яким надавались послуги зі сприяння працевлаштуванню. 2 із них працевлаштовані.

В умовах дефіциту постійних робочих місць особливого значення набуває забезпечення безробітних громадян тимчасовою зайнятістю. Виконкомами об’єднаних громад  Катеринопільщини прийняті рішення „Про організацію громадських робіт у 2021 році”, якими визначено перелік громадських робіт та види їх фінансування. Але в умовах карантину до громадських робіт протягом чотирьох місяців залучено було лише 6 безробітних. На інших роботах тимчасового характеру з оплатою праці за рахунок коштів роботодавців працювали 28 безробітних.

З минулого року в роботу районної філії впроваджено сучасні інформаційно-комунікаційні технології, зокрема використовуються сучасні формати обслуговування населення, такі як вебінари, індивідуальні онлайн профконсультації. Залучено протягом січня – квітня 2021 року понад 650 осіб до участі у профорієнтаційних заходах із загальних питань зайнятості, пошуку роботи, складання резюме, співбесіди з роботодавцем тощо.

Станом на 1 травня 2021 року на обліку в районній філії перебували 383 безробітних, допомогу по безробіттю отримували 309 осіб.

З 2020 року  запроваджені законодавчі зміни, які спростили умови реєстрації громадян у Службі та отримання допомоги з безробіття. Реалізовано можливість реєстрації осіб, які шукають роботу, шляхом подання заяв про надання статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю через портал державних послуг «Дія». На вебсайті Служби (www.dcz.gov.ua) постійно оновлюється інформація та інфографіка щодо особливостей реєстрації та обслуговування безробітних в період карантину.

Мінімальний розмір допомоги по безробіттю на період карантину для застрахованих осіб встановлений у розмірі 1800 грн., а для вперше шукаючих роботу та окремих категорій застрахованих осіб – 1000 грн.

Службою зайнятості створені умови, коли кожен її клієнт може отримати в повному обсязі весь комплекс послуг з працевлаштування або підбору працівників, тобто реалізувати своє право і законні інтереси на ринку праці. Головне завдання – забезпечити кожного, хто бажає працювати, достойно оплачуваним робочим місцем.

 

 

Директор районної філії

Т.Кондратенко

Початок форми

Кінець форми

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь