Єрківська громада
Черкаська область, Звенигородський район

ГОТУЄМОСЬ ДО ЖНИВ

Дата: 31.05.2021 09:56
Кількість переглядів: 360

ГОТУЄМОСЬ ДО ЖНИВ

 

           З настанням жнив в аграрному секторі  значно зростають обсяги виконуваних робіт, зростає кількість осіб, що беруть участь у виробництві, в т.ч. за рахунок тимчасово залучених, збільшується тривалість робочого дня. До того жнива – це ще й сезон підвищеної пожежної небезпеки.

       На даний період припадає понад 25 відсотків випадків травмування від  загальної кількості потерпілих у сільському господарстві. Найчастіше (понад 40%) нещасні випадки трапляються безпосередньо на полях та дорогах. З видів подій, при настанні яких трапились нещасні випадки зі смертельними наслідками, переважають наїзди на потерпілого (20%), падіння потерпілого (25%), дорожньо - транспортні пригоди внаслідок порушення правил дорожнього руху (понад 40%) та пожежі (3%).

           Першопричинами нещасних випадків є порушення трудової і виробничої дисципліни, порушення правил дорожнього руху, допуск до роботи без навчання та перевірки знань з охорони праці, а також невиконання вимог інструкцій з охорони праці,  вимог пожежної безпеки. Особливу увагу необхідно звернути на підготовку та оснащення техніки засобами пожежогасіня, обкошування і оборювання хлібних масивів, розбивки їх на ділянки площею не більше 50га. та заборону спалювання стерні.

      При збільшені тривалості робіт на протязі доби необхідно забезпечити належні умови праці працюючих в польових умовах з виконанням вимог нормативно – правових актів з охорони праці та пожежної безпеки.

     Виходячи з аналізу причин і обставин виробничого травматизму та профзахворювання в попередні 5 років та враховуючи рекомендації комісій по розслідуванню нещасних випадків на виробництві, дійовими заходами профілактики можуть стати:

  • зміцнення трудової та виробничої дисципліни;
  • організація інструктування, навчання з охорони праці та профвідбору;
  • забезпечення безпеки машин, с/г техніки та виробничого обладнання;
  • передбачення технологічної перерви для працюючих протягом 30 – 40 хвилин після кожних 3 – 4 годин роботи зі встановленням оптимального графіку обідньої перерви;
  • проведення медичного обстеження;
  • забезпечення дійового контролю та нагляду за охороною праці;
  • дотримання правил дорожнього руху;
  • забезпечення виконання вимог пожежної безпеки.

            Зазначені та подібні заходи не вимагають від господарників значних фінансових, трудових, матеріальних витрат, і в той же час сприятимуть збереженню життя і здоров’я працюючих, зменшенню матеріальних і моральних збитків.

 

Страховий експерт з охорони праці                                        

   Тальнівського відділення управління

   виконавчої дирекції ФССУ

   у Черкаській області                                                                                   Віталій Сандул


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь