A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єрківська громада
Черкаська область, Звенигородський район

Зміни в обліку при наданні безповоротної фінансової допомоги у 2022 році

Дата: 13.06.2022 12:58
Кількість переглядів: 125

Зміни в обліку при наданні безповоротної фінансової допомоги

 у 2022 році

 

Закон України від 30.11.2021 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» розширив перелік осіб, здійснення операцій з якими по наданню їм безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) вимагає від платника податку на прибуток підприємств збільшення фінансового результату до оподаткування відповідного податкового (звітного) періоду на суму такої перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг).

До 1 січня 2022 року п.п. 140.5.10 ст. 140 Податкового кодексу України охоплював лише дві категорії одержувачів допомоги:

  • осіб, що не є платниками податку (крім фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб), та
  • платників податку, які оподатковуються за ставкою 0 % відповідно до п. 44 підрозд. 4 розділу XX Податкового кодексу України (крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такої операції, для яких застосовується положення п.п. 140.5.9 ст. 140 Податкового кодексу України).

Починаючи з першого податкового (звітного) періоду 2022 року платники податку на прибуток підприємств зобов'язані також збільшувати фінансовий результат до оподаткування на суму безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої на користь інших платників податку на прибуток підприємств, які є пов’язаними особами (тобто згідно з визначеними Податковим кодексом України критеріями «пов'язаності» вважаються пов'язаними особами із платником податку, який надає допомогу) у разі якщо:

  • отримувачем фінансової допомоги задекларовано від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому отримано таку безповоротну фінансову допомогу (безоплатно надані товари, роботи, послуги), та
  • за умови, що така допомога була врахована у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування.

Отже у разі якщо:

1) отримувачем безповоротної фінансової допомоги є інший платник податку на прибуток – пов’язана особа, і

2) така особа задекларувала від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому отримано таку безповоротну фінансову допомогу (безоплатно надані товари, роботи, послуги), а

3) надавач визнає в бухгалтерському обліку витрати на суму наданої фінансової допомоги у відповідному періоді (тобто виходячи з умов відповідної угоди надавач не очікує повернення коштів чи одержання компенсації за надані товари, роботи, послуги у майбутньому), то платник податку на прибуток підприємств – надавач допомоги має збільшити фінансовий результат до оподаткування відповідного податкового (звітного) періоду на суму наданої допомоги.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18002, м. Черкаси, вул. Хрещатик,235                                           e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

тел.(0472) 33-91-34                                                                           https://ck.tax.gov.ua/                    

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь