A A A K K K
для людей із порушенням зору
Єрківська громада
Черкаська область, Звенигородський район

"єРобота". Як бізнес може отримати три гранти від держави

Дата: 15.05.2023 14:32
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

 

 

Уряд запроваджує три програми грантового фінансування бізнесу та аграрної сфери в Україні. Про це під час засідання Кабміну повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Загалом на три програми проєкту "єРобота" держава виділить 16 млрд грн. Частину коштів на підтримку бізнесу виділять іноземні партнери. Найближчим часом Уряд також затвердить програми безповоротної грантової підтримки у сфері переробки, IT-сфері.

Перша програма — це мікрогранти до 250 тисяч гривень для тих, хто хоче запустити новий бізнес. На таку підтримку від держави зможе розраховувати будь-який українець, що має бізнес-план.

"Ми плануємо видати 20 тисяч таких грантів за рік. Відповідно, бюджет програми на рік — 5 млрд грн. Ми говоримо про можливість запустити будь-який мікробізнес, як то пошив одягу і взуття, хімчистка, сервісний чи ремонтний центр, СТО, монтажні роботи тощо", — повідомив прем'єр-міністр.

Він зазначив, що учасником програми можна стати за умови, що людина не працює на інших підприємствах та не веде інший бізнес.

"Для отримання гранту треба буде подати заявку через портал "Дія" чи відділення "Ощадбанку", додавши до заявки бізнес-план. Протягом 10 робочих днів експерти "Ощадбанку" та Державного центру зайнятості проведуть оцінку проєкту, і якщо він відповідає критеріям програми, грантові кошти будуть перераховані на ваш рахунок", — зазначив Шмигаль.

Він підкреслив, що держава надає грант не готівкою, а на окремий банківський рахунок.

"З цього рахунку можна буде купити обладнання, сировину, матеріали, закупити інструменти, частково оплатити оренду. Але витратити ці кошти за нецільовим призначенням не вийде, банк буде контролювати відповідність платежів затвердженому бізнес-плану", — пояснив прем'єр.

Додатково нові підприємці зможуть отримати дешевий кредит за програмою "5-7-9" у розмірі до 2,5 млн грн. Це кошти на будівництво чи реконструкцію приміщень, на придбання додаткового обладнання, фінансування оборотного капіталу.

Дві наступні програми безповоротних грантів стосуються аграрної сфери. Це створення садів і теплиць.

За програмою часткової компенсації вартості створення теплиць розмір гранту — від 5 до 7 млн грн. Очікувана кількість грантів — 3 тисячі на рік. Загальний бюджет програми – 7 млрд грн.

Учасниками програми зможуть стати як приватні підприємці, так і аграрні компанії й фермерські господарства, які мають у власності або в оренді землю на строк не менше 25 років.

"Кошти від гранту можна буде витратити на безпосереднє будівництво комплексу, закупівлю технічного обладнання для його роботи, закупівлю посівного матеріалу та добрив. Враховуючи, що сума гранту за цією програмою значно вище, то вводиться принцип співфінансування. Для першої тисячі учасників 70% вартості проєкту фінансує держава, а 30% — сам підприємець", — пояснив Шмигаль.

Для того, аби отримати грант, також потрібно подати заявку через "Дію" або уповноважений банк. Основна вимога — працевлаштування робітників та сплата податків.

Остання програма — це гранти на підтримку садівництва, ягідництва та виноградарства.

"Ми говоримо про часткову компенсацію вартості садів. Держава надаватиме від 300 до 400 тисяч грн на 1 гектар садів. Це близько 70% від середньої вартості висадки", —повідомив Денис Шмигаль.

Очікувана кількість грантів буде йти не за кількістю підприємств, а по площі насаджень. Загальний бюджет програми – 4 млрд грн.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь